Mattvätt och hemliga knep

Josefin @ Laundrop

2021-05-23 · 2 min läsning

Bli expert på att tvätta ryamatta - på egen hand och i maskin

Att tvätta en ryamatta behöver inte vara svårt. Här hittar du tips på att rengöra och tvätta mattor i tvättmaskinen.

Så sköter du din matta:

Mattor samlar mycket smuts och damm. Dammsug dem därför regelbundet, gärna varje vecka. En del mattor kan tvättas i maskin, men innan du gör det, kontrollera tvättlappen noga. Har du fått fläckar på en särskilt fin eller ömtålig matta är det bäst att vara försiktig. Använd en hemmagjord blandning med naturliga ingredienser eller lämna in mattan förkemtvätt. Det går ofta utmärkt att rengöra en ryamatta eller tvätta en persisk matta med enkla, beprövade husmorsknep. Ett trick är att blanda varmt vatten, lite vinäger och några droppar tvättmedel. Kom bara ihåg att testa blandningen på en icke synlig del av mattan innan du börjar behandla fläcken.

Behövs det speciella rengöringsmedel?

För vardaglig tvätt och underhåll behövs det oftast inte några speciella rengöringsmedel. Men är det tuffare fläckar eller en särskilt ömtålig matta kan det vara värt att prova ett rengöringsmedel speciellt avsett för mattor. Besök din närmaste kemtvätt eller färgaffär där det säljs mer specialiserade städprodukter.

Att tvätta ryamattamed ett hemmagjort rengöringsmedel

För många vanliga mattor funkar det utmärkt med ett hemmagjort rengöringsmedel. En blandning av varmt vatten, lite vinäger och lite tvättmedel fungerar fint och luckrar enkelt upp många tuffa fläckar. Se bara till att du inte använder mer medel än vad som behövs, fläcken kommer inte försvinna lättare för att du genomfuktar mattan.

Hur rengör man en ryamatta till vardags?

När du till vardags ska sköta din ryamatta är en bra dammsugare till stor hjälp. Här följer några tips på hur du på bästa sätt underhåller din matta:

  1. Börja med att vända upp och ner på mattan och skaka loss den värsta smutsen. Dammsug sedan baksidan på mattan.
  2. Vänd mattan rätt igen och dammsug ovansidan, var extra försiktig när du dammsuger längst kanterna om mattan har fransar.
  3. När du dammsugit använder du en styv borste för att ta bort synligt hår som inte dammsugaren fick upp, det här momentet är extra viktigt för hund- eller kattägare.
  4. Avsluta med att fluffa till fransarna så de ser snygga ut igen.

Dessa mattyper går att maskintvätta

I många fall går det att tvätta mattor i tvättmaskinen, men alla mattor tål det inte och alla maskiner är inte heller lämpade för det. Det första du bör kontrollera är tvättråden för din matta. Generellt är vävda och flätade mattor mer tåliga medan andra material och tekniker generellt sett inte klarar en tvätt i maskinen.

Så lyckas du med att tvätta mattor i tvättmaskinen

Har du en matta som du är extra rädd om kan du då lägga den i ett gammalt påslakan för att skydda den. Det gör att mattan inte kommer i direktkontakt med tvättrumman vilket minskar risken för skador. Innan du tvättar din matta bör du se till att också tvättmaskinen klarar en mattvätt. En del mattor är för stora eller för tunga för att tvättmaskinen ska klara dem. Läs i bruksanvisningen för att se vad som gäller för din maskin.

Orientaliska och särskilt ömtåliga mattor – hur tvättar man en persisk matta?

Det kan verka lite läskigt att rengöra en persisk matta eftersom vi ofta fått höra hur fina och ömtåliga de är. Men även dessa och andra orientaliska mattor behöver rengöras. Som du förmodligen anat måste man handskas mer varsamt med dessa typer av mattor. Tänk särskilt på vilka rengöringsmedel du använder, det är lätt att förstöra dem. Om du är osäker på vad du kan använda för medel på just din matta bör du konsultera en expert. Här är fler tips på hur du ska handskas med dina mer ömtåliga mattor:

  1. Om du ska dammsuga mattan kan du först placera ett luftigt tyg över mattan. Till exempel ett örngott eller ett lakan.
  2. Sedan använder du dammsugaren direkt på lakanet och på så sätt suger du upp smuts genom tyget. Mattan blir fluffigare med den här metoden utan att den tar skada av dammsugningen.
  3. För svåra fläckar på ömtåliga mattor är det bäst att använda naturliga ingredienser. En blandning av varmt vatten, vinäger och tvättmedel fungerar som ett bra rengöringsmedel.
  4. Om din matta luktar lite illa eller till exempel har en påtaglig tobaksdoft kan du hälla på lite talk eller babypuder. Låt pulvret verka över natten så att det hinner absorbera upp lukterna. På morgonen efter är det bara att dammsuga upp pulvret och njuta av att lukten är borta.

Det går inte få bort fläckarna eller så har du kanske inte tid att försöka? Då kan du alltid boka upphämtning och leverans via Laundrop. Räkna själv på pris för just din matta.

Boka upphämtning

Redo att boka upphämtning?

Boka upphämting av er tvätt med några få klick.

Boka upphämtning

Läs vidare