Noppor på kläder och fördelarna med kemtvätt för att förebygga dem

Jessica @ Laundrop

2023-04-12 · 2 min läsning

Tvätt och noppor - varför uppstår dom?

Förståelsen för hur olika typer av skador och slitage uppstår på dina kläder är viktigt för att kunna ta hand om dem på bästa sätt. En vanlig typ av skada som kan uppstå är bildandet av noppor.

Noppor bildas när korta eller skadade fibrer i garn eller tråd sticker upp över ytan på tyget. Dessa kan vara korta från början eller brytas av när plagget nöts, exempelvis under ärmarna. De små fiberändarna hittar snabbt varandra och börjar sno ihop sig till en liten boll - en noppa är född.

Vissa material är mer mottagliga för att bilda noppor än andra. Noppor bildas oftare på stickat än på vävt tyg. Långfibriga material som lin och silke noppar mer sällan än syntet, bomull och ull. Även blandfibrer, till exempel bomull/polyester, är mer benägna att bilda noppor eftersom den ena fibrern i tråden är starkare än den andra och gnager av sin granne.

Kemtvätt är bra för att förebygga noppor på kläder av flera anledningar:

  1. Skonsam rengöring: Kemtvätt använder speciella kemikalier och lösningsmedel som tar bort smuts och fläckar utan att skada tyget. Detta minskar risken för att fibrerna i tyget slits ner eller skadas, vilket i sin tur minskar risken för att kläderna bildar noppor.

  2. Minskar friktion: Kemtvätt rengör kläderna genom kemiska processer istället för mekanisk friktion som i vanlig tvätt. Mekanisk friktion kan slita på tyget och orsaka att fibrerna bryts ner, vilket kan leda till att kläderna blir noppriga.

  3. Professionell behandling: Kemtvätt utförs av professionella som har erfarenhet av att hantera olika typer av tyger och plagg. De använder rätt tekniker och produkter för att säkerställa att kläderna rengörs på bästa möjliga sätt utan att skadas.

  4. Minskar krympning: Vissa tyger har en tendens att krympa när de utsätts för vatten och värme i vanlig tvätt. Genom kemtvätt undviks denna risk, vilket bidrar till att kläderna behåller sin ursprungliga form och struktur.

Sammanfattningsvis är kemtvätt ett skonsamt och professionellt sätt att rengöra kläder, vilket minskar risken för slitage och därmed bidrar till att förebygga bildandet av noppor.

Men oro dig inte, på Laundrop har vi lösningen för detta problem. Vi erbjuder en kemtvättsservice som hjälper till att förebygga och ta bort noppor.

Om du känner att detta är för mycket att hantera på egen hand, är Laundrop här för att hjälpa dig. Vi erbjuder professionell kemtvätt och upphämtning av dina kläder. Vi tar hand om allt från vardagskläder till dina favoritplagg. Beställ enkelt genom att välja vilka plagg du behöver kemtvätta.

Redo att boka upphämtning?

Boka upphämting av er tvätt med några få klick.

Boka upphämtning

Läs vidare